Οικογένεια Παπακωνσταντίνου

Καταγωγή από Λαγκάδια-Γορτυνίας

Οι ρίζες της προέρχονται από κάποιον Κωνσταντίνο ο οποίος ήτο κτίστης. Αυτός εγκατεστάθη στο Δούκα και πήρε σύζυγο από το Κλεινδιά. Στη συνέχεια εχειροτονήθη παπάς, από το Δεσπότη Πατρών Ιερόθεον. Χρονολογίες δυστυχώς δεν υπάρχουν. Πρόκειται περί της εποχής που η Ηλεία υπαγόταν τόσο διοικητικά όσο και θρησκευτικά στον Νομό Αχαϊοήλιδος. Ήταν άριστος παπάς από άποψη λειτουργού και συζητητού, γι’ αυτό ο Δεσπότης τον είχε πάντοτε δεξί του χέρι.

Από το Παπα-κωνσταντής δημιουργήθηκε το επώνυμο Παπακωνσταντίνου. Από το γάμο του απόχτησε οκτώ (8) παιδιά. Τρία αγόρια. Τον Θεμιστοκλή, τον Μιλτιάδη και τον Ιωάννη.

Ο γιος του Θεμιστοκλής ήταν συνταγματάρχης χωροφυλακής, υπασπιστής του βασιλιά Κωσταντίνου.

Ο Μιλτιάδης ήταν δικαστικός κλητήρας και είχε δύο παιδιά τον Κων/νο και τον Δημοσθένη.

Ο Γιάννης που εγγενήθη το 1852 εχειροτονήθη παπάς και παντρεύτηκε τη Θεώνη, κόρη του Πανάγου Γκοτζιά. Ήταν ο πιο μορφωμένος παπάς της περιοχής και υπηρέτησε ως αρχιερατικός επίτροπος. Από το γάμο του με την Θεώνη απόκτησε τρία αγόρια, τον Κωνσταντίνο το 1881, τον Πάνο το 1887, και τον Αλέξιο το 1891. Και τα τρία εγκαταστάθηκαν στην Αμερική. Απέκτησε και δύο κορίτσια την Μαρία που παντρεύτηκε τον Διομήδη Ντίτσικα από το Κούμανι. Δεν απόκτησε παιδιά. Και την Ξανθή που παντρεύτηκε τον ιατρό Γεώργιο Παπαϊωάννου από τη Νεμούτα και απέκτησαν μια κόρη. Τη Μαρία (Μαίρη). Πατέρας και κόρη παρεσύρθηκαν από ιδεολογία που στην πραγματικότητα δεν πίστευαν. Έπεσαν θύματα σκοπιμότητας και κακού χειρισμού.

Εκτός από τα τρία αγόρια ο Παπακωνσταντής είχε αποκτήσει και πέντε κορίτσια. Την Αννέτα, που παντρεύτηκε τον τσέλιγκα της περιοχής Δημήτριο Ντούλα από τον Πόθον. Την Ασήμω, που παντρεύτηκε τον Αθανάσιο Σέρρο συμβολαιογράφο. Η τρίτη πήρε τον Τόγκα που ήταν Δήμαρχος, από το Λαντζόϊ. Η τέταρτη παντρεύτηκε στο Κρυονέρι Πηνείας και η πέμπτη παντρεύτηκε στο Δούκα (στοιχεία άλλα δεν υπάρχουν γι’ αυτές).

Η οικογένεια Αθανασίου Σέρρου, μάλλον καταγόταν από τη Γορτυνία. Ήταν τρία αδέλφια. Ο Αθανάσιος, που ήταν ο συμβολαιογράφος, ο Κωνσταντίνος που εγκαταστάθηκε στην Αμερική και ο Νικήτας που ήταν κτηματίας.

Ο Αθανάσιος Σέρρος παντρεύτηκε την Ασήμω, κόρη του Παπακωνσταντή, με την οποία απόχτησε ένα κορίτσι τη Σοφία η οποία παντρεύτηκε στη Γιάρμενα. Απόκτησε ένα αγόρι. Δεν έζησαν όμως πολύ. Πέθανε ο άνδρας της, συνέχεια εκείνη και έπειτα και το παιδί τους. Ο Αθανάσιος έτσι έμεινε μόνος. Υιοθέτησε τον ανεψιό του Δημοσθένη, γιο του αδελφού του Μιλτιάδη. Έτσι ο Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου λεγόταν και Σέρρος. Ο Δημοσθένης παντρεύτηκε την Βασιλική Δημακοπούλου με την οποία απόκτησε δύο αγόρια, τον Αθανάσιο, υπάλληλο της Εμπορικής Τράπεζας και τον Μιλτιάδη, ταχυδρομικό υπάλληλο. Και πέντε κορίτσια: την Ασήμω, την Χρυσάνθη, την Παγώνα, την Ρουμπινή και τη Σοφία.

Ο Μιλτιάδης (Μέλτης) παντρεύτηκε την Κωνσταντίνα Αποσκίτη με την οποία απόχτησε τον Δημοσθένη χημικό, τον Ανδρέα μαθηματικό, και τη Βασιλική γεωπόνο.

 

* Το κείμενο είναι απόσπασμα από το βιβλίο «Η ιστορία του χωριού Δούκα – Ηλείας» του επίτιμου δικηγόρου Κωνσταντίνου Ιωάννου Γκοτζιά.

Ο Μιλτιάδης Παπακωνσταντίνου (ο Μέλτης) είχε παραδώσει το ιστορικό της οικογένειάς του. Βάσει του γραπτού αυτού εξιστορείται και το γενεαλογικό δέντρο.