Οι παπάδες του Ναού του Αγίου Νικολάου κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας και μετέπειτα - Οι Επίτροποι

Η εκκλησία είναι ένας οργανισμός, μικρός ή μεγάλος, που φροντίζει για να στέκει όρθια, ν’ αποδίδει στην αποστολή της και τη λειτουργία της. Έχει ανάγκες όπως έχει η κάθε οικογένεια, ο κάθε άνθρωπος, το κάθε σπίτι. Έχει ανάγκη τη βοήθειά μας.

Έχει την οικονομική της υπηρεσία. Έχει τον πάγκο της που εφοδιάζει τον πιστό με τα κεριά για να τα βάλει μπροστά στις εικόνες, ως εκδήλωση σεβασμού, την καθαριότητά της και την συντήρησή της. Εκείνοι που φροντίζουν για τα οικονομικά της και τις ανάγκες της είναι οι Επίτροποι. Όσοι πέρασαν από αυτή την αποστολή, εκτέλεσαν το καθήκον τους με τιμιότητα. Οι Επίτροποι που είναι σήμερα πίσω από το παγκάρι είναι άξιοι όχι μόνον επαίνου, αλλά και πραγματικής ευγνωμοσύνης από όλους μας·

Η εκκλησία μας έχει μετατραπεί σ’ ένα πραγματικό στολίδι. Με απόλυτη καθαριότητα και φροντίδα μέσα και έξω από το περιβόλι της.

Τα ξωκλήσια μας, Άγιος Γεώργιος και Αγία Παρασκευή, βρήκαν πραγματική επιμέλεια και φροντίδα. Οι δύο αυτοί επίτροποι είναι ο Ιωάννης Σπυρίδωνος Παπαγεωργίου και ο Κων/νος Γεωργίου Παναγιωτόπουλος. Αξίζουν από όλους μας ένα μεγάλο ευχαριστώ.

 

* Το κείμενο είναι απόσπασμα από το βιβλίο «Η ιστορία του χωριού Δούκα – Ηλείας» του επίτιμου δικηγόρου Κωνσταντίνου Ιωάννου Γκοτζιά.