Εφημερίδα Πατρίς: Περπάτησαν στα Μνημεία και την Ιστορία της Ηλείας

Ρεπορτάζ από την Νάνσυ Σπυροπούλου στην εφημερίδα «Πατρίς»

Ένα «ταξίδι» στον χρόνο και στον τόπο, τον δικό μας τόπο και την ιστορία του, έκαναν όσοι βρέθηκαν στο Δούκα, συμμετέχοντας στην εκδήλωση – αφιέρωμα που διοργάνωσε ο Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος Απανταχού Δουκιωτών «Ο Άγιος Νικόλαος» για την ιστορία της Ηλείας, μέσα από τα Μνημεία της… Μια ιστορία πλούσια και εντυπωσιακή, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ηλεία είναι διάσπαρτη από τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, οικισμούς, τύμβους, ναούς και ακροπόλεις…

Η εκδήλωση άνοιξε με καλωσόρισμα από την ταμία του Συλλόγου, Κωνσταντίνα Γερασιμοπούλου, ενώ στον σύντομο χαιρετισμό της η πρόεδρος, Γεωργία Κανελλοπούλου, εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίηση όλων των μελών του συλλόγου, αφού παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και τους αρχικούς ενδοιασμούς για την διοργάνωση ή μη, της 6ης εκδήλωσης, τελικά «ρίσκαραν» και τα κατάφεραν. Επίσης, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης αλλά και τους συμμετέχοντες που, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του συλλόγου, κάθε φορά, στηρίζουν την προσπάθειά του και δίνουν στους ανθρώπους του, το κουράγιο και τη δύναμη, να ξεκινήσουν – με το τέλος κάθε εκδήλωσης – να «σχεδιάζουν» την επόμενη.

Το λόγο πήραν οι δυο κεντρικοί ομιλητές, ο Αρχαιολόγος Κώστας Αντωνόπουλος και η εκπαιδευτικός Ιωάννα Δούρου.

Αναφερόμενη στο θέμα της εκδήλωσης και στα σημαντικά μνημεία της Ηλείας που «μας κάνουν υπερήφανους», όπως είπε η κα Κανελλοπούλου, παρουσίασε τους δύο ομιλητές, τον αρχαιολόγο Κώστα Αντωνόπουλο και την εκπαιδευτικό Ιωάννα Δούρου, που μετά το σύντομο χαιρετισμό έγιναν οι «οδηγοί» στο ταξίδι στο χρόνο και στην ιστορία της Ηλείας.

Ο κ. Αντωνόπουλος, Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, ξεκίνησε την «ξενάγηση» μ’ ένα ολιγόλεπτο βίντεο από τα σημαντικότερα μνημεία της Ηλείας και παρουσίασε σημαντικά ντοκουμέντα, φωτογραφικό υλικό και χάρτες για τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία των προϊστορικών και κλασικών χρόνων. Ξεκίνησε από την Αρχαία Ήλιδα, έκανε μια μεγάλη «στάση» στην Αρχαία Ολυμπία και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και στον Επικούρειο Απόλλωνα στις Βάσσες. Ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε λιγότερο γνωστά, μνημεία, της Αρχαίας Σαμίας, της Φιγαλείας, του Λεπρέου κ.α. Υπενθύμισε σε όλους – μέσα από την αναφορά του – γιατί πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τους προγόνους μας, αλλά – τόνισε – ότι δεν πρέπει να μείνουμε μόνο σε αυτό.

Από την πλευρά της, η εκπαιδευτικός Ιωάννα Δούρου, αφιέρωσε την ομιλία της στα Βυζαντινά και Φράγκικα Μνημεία με την σημαντική ιστορία του, στην Ηλεία. Μίλησε –μεταξύ άλλων – για το Κάστρο Χλεμούτσι και τη Γλαρέντζα, το Ποντικόκαστρο του Κατακόλου, τον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας στην Ανδραβίδα, τη Μονή Σκαφιδιάς, αλλά και το Κάστρο της Ωλένης, τη Μονή της Ίσοβας και τον Ασκητή στο Γούμερο, μέχρι και για το Μοναστήρι της Σμέρνας και Αγία Τριάδα της Δίβρης.

Με τοπικά εδέσματα και κρασί…

Η εκδήλωση έκλεισε με προσφορά τοπικών εδεσμάτων, αλμυρών και γλυκών, αλλά και δροσερό κρασί για όλους τους επισκέπτες. Ανάμεσά τους, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς και οι δημ. Σύμβουλοι Νίκος Μαρούντας και Ρόη Αντωνοπούλου, ο προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Β/θμιας Εκπαίδευσης Νίκος Αγγελόπουλος, ο πρώην βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων από την ευρύτερη περιοχή.