Η ιστορία της Ηλείας μέσα από τα μνημεία της

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά ο σύλλογος Απανταχού Δουκιωτών «Ο Άγιος Νικόλαος» πραγματοποίησε την καθιερωμένη πια εκδήλωση με θέμα «Η ιστορία της Ηλείας μέσα από τα μνημεία της», η οποία διοργανώθηκε την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015 στην πλατεία του χωριού Δούκα.

Η εκδήλωση άνοιξε με καλωσόρισμα από την ταμία του συλλόγου Κωνσταντίνα Γερασιμοπούλου και ακολούθησε χαιρετισμός και παρουσίαση του πάνελ των ομιλητών από την πρόεδρο του συλλόγου Γεωργία Κανελλοπούλου.

Ο πρώτος ομιλητής ήταν ο αρχαιολόγος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηλείας Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, ο οποίος παρουσίασε σημαντικό φωτογραφικό υλικό, χάρτες και πληροφορίες για τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Ηλείας. Εκτενείς αναφορές έκανε για την Αρχαία Ήλιδα, την Αρχαία Ολυμπία, τον Επικούριο Απόλλωνα, τον τάφο του Σταφιδόκαμπου, το παράκτιο λουτρό της Σκαφιδιάς καθώς και το κάστρο της Κορυφής, ενώ παράλληλα η παρουσίαση περιείχε και άλλα αρχαιολογικά μνημεία που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά στο ευρύ κοινό.

Η συνέχεια δόθηκε από την εκπαιδευτικό και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου Ιωάννα Δούρου, η οποία παρουσίασε μνημεία της Βυζαντινής και Φράγκικης περιόδου. Η παρουσίασή της είχε αναφορές σε ναούς όπως της Αγίας Σοφίας Ανδραβίδας, των Αγίων Αναργύρων Αντρωνίου και της Αγίας Τριάδας Δίβρης, σε μονές όπως της Σκαφιδιάς, των Βλαχερνών, της Ίσοβας, του Σεπετού, της Σμέρνας και του Ασκητή Γούμερου, αλλά και σε κάστρα όπως αυτό του Χλεμουτσίου, της Γλαρέντζας, του Κατακόλου και του Κουνουπελίου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, ιερείς της περιοχής, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζάς, ο αντιδήμαρχος Πεντέλης Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αρχαίας Ολυμπίας Νίκος Μαρούντας και Ρόη Αντωνοπούλου, ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νίκος Αναστασόπουλος, οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι Αρχαίας Ολυμπίας Δημήτρης Πατέλης και Νίκος Σικοτακόπουλος, ο εκδότης της εφημερίδας Αυγής Ανδρέας Καπογιάννης, ο προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Νίκος Αγγελόπουλος, η αρχαιολόγος Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος του συλλόγου Φολοητών «Ο Κένταυρος» Μέγας Κυριακόπουλος, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου Φολόης Αρχαίας Ολυμπίας Κώστας Μπιλάλης, τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου Φολοητών «Ο Κένταυρος» Γιώργος Ασημακόπουλος, Γιώργος Συριόπουλος, Θοδωρής Βασιλόπουλος, Αλέξανδρος Μουσάς, Γιώργος Μουσσάς και Αγγελική Παπαθεοδώρου, καθώς και πλήθος κόσμου.

Η εκδήλωση έκλεισε με εδέσματα και κρασί για τους επισκέπτες που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.